Blind Vertrouwen

Kleuren-, stijl- en make-upadvies voor blinden en slechtzienden met de verbonden Colour Me Beautiful Taktila Thinkable concepten.

Ik vind het belangrijk dat blinden en slechtzienden door het Colour Me Beautiful kleuren-, stijl en make-upadvies zelfstandig keuzes kunnen maken voor het kiezen van kledingstukken en make-up. Dit zowel in hun eigen garderobe als tijdens het kopen van nieuwe kledingstukken. Ik heb me hierin verdiept omdat ik vanuit sociaal maatschappelijk belang de twee werelden van visueel beperkte en goedziende mensen met elkaar wil proberen te verbinden. Aansluitend voor in Nederland op gelijke behandelingen, vanuit de VN op gelijke rechten en in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

 
Lees meer

 

Aangepaste concepten

Voor mensen met een visuele beperking heb ik mijn concepten aangepast. Het Colour Me Beautiful kleurenpaspoort heb ik vertaald met het tastbare Taktila kleurensysteem en het Colour Me Beautiful stijlwerkboekje heb ik laten vertalen met het Thinkable systeem naar tastbare omtrekken van kledingstukken. Het Colour Me Beautiful cosmetica assortiment wordt gestickerd met het tastbare Taktila kleurensysteem voor blinden en slechtzienden.

Door de concepten van Colour Me Beautiful met Taktila en Thinkable te verbinden is het mogelijk het tastbare geheel voor het Colour Me Beautiful kleurenpaspoort en het kledingstijlwerkboekje te ontwikkelen, uit te werken en te creëren.

Het is voor mij waardevol om dit in samenwerking met blinden en slechtzienden tot een bruikbaar en toepasbaar geheel te realiseren, zodat het gebruiksvriendelijk is.

Blinden en slechtzienden kunnen door het tastbare deel zelfstandig een keuze maken voor het kiezen van kledingstukken. De verbinding met het visuele deel is nodig voor winkelmedewerkers om het voelbare te vertalen naar het visuele deel van het ColourMeBeautifulTaktila kleurenpaspoort en het ColourMeBeautifulThinkable stijlwerkboekje.

Kleurenkaart Taktila™, engels.

Advies in de eigen omgeving

Het is belangrijk dat het kleuren-, stijl- en make-upadvies voor blinden en slechtzienden thuis wordt verzorgt. Zo kan het systeem meteen herkenbaar en werkbaar worden gemaakt, ook voor het tactiel inrichten van de eigen garderobe. Daarna gaan we naar de favoriete kledingwinkels om de winkelmedewerker kennis te laten maken met de verbonden concepten en uit te leggen waarvoor het dient.

Voor meer informatie of advies kunt u mij mailen op info@sandrabolten.nl of bellen naar 06-13242414. Createur van het ColourMeBeautifulTaktila kleurenpaspoort en het ColourMeBeautifulThinkable stijlwerkboekje.

Met dank aan Jofke van Loon, createur van Taktila, de proefpersonen die met een visuele beperking te maken hebben en Jaap Breider, createur van Thinkable. Zowel Colour Me Beautiful, Taktila als Thinkable zijn geregistreerde handelsmerken met copyright.

Recensie

Kleuren en kleding

Als je blind bent is het nagenoeg onmogelijk om zelfstandig de juiste kleurencombinatie van je kleding uit te zoeken. Ook is het van belang om er voor te zorgen dat je kleding qua stijl en kleur past bij de gelegenheid. Zakelijk, vrijetijd, vrolijke of droevige gebeurtenis, weertype, zomer en winter enz. de gewenste kleding aantrekken wordt problematisch.

Maar nu heeft zich een oplossing aangediend in de combinatie van Jofke van Loon met de Taktilamethode en Sandra Bolten met Colour me Beautiful. In de Taktila methode wordt gebruik gemaakt van verschillende stoffen waarvan de kleuren die men ziet en hoe de stof aanvoelt overeen komen. Je moet dan leren hoe elke kleur aanvoelt om de juiste kleur te kunnen bepalen.
 
Lees meer

 
Er zijn voelbare stickers van deze stoffen gemaakt. Door mijn hangers te merken met die stickers kan onze hulp na de was/strijk de kleding op de juiste hangers hangen. Later kan ik dan voelen wat voor kleur kledingstuk er dan op de hanger hangt.

Ook een voelbare sticker met de soort stof, jeans, zijde, katoen enz., kan worden toegevoegd. Daarnaast zijn er nog mogelijkheden om aan te geven of er sprake is van een ruit, een dessin, een streep of één kleur. En dan ook nog hoe groot de ruiten, strepen en dessins zijn.

Dat is dan al heel wat. Maar…. Hoe weten welke kleuren mij staan en welke kleur mij in de winkel wordt geadviseerd? Sandra Bolten van Colour me Beautiful heeft voor mij een kleurenadvies samengesteld en daarbij kleurenkaarten gemaakt met de stickers van Taktila die ik dus kan voelen.

In de winkel kan men de kleur aanwijzen en ik kan die dan voelen. Hetzelfde geldt voor de soort stof.

Ik moet ook zeggen dat ik me nu ook meer voor de kleur en de stijl van mijn kleding ben gaan interesseren. Immers, er bestaat nu de mogelijkheid om zelfstandig een keuze te maken.

Ik kan iedereen aanraden om deze methode te gebruiken en je bij Colur me beautiful een kledingadvies te laten opstellen om er verzorgd en representatief uit te zien. Dat is erg belangrijk. Men zegt niet voor niets “kleren maken de man”.
 

 
John van Oers
John van Oers